דבר ראש התוכנית

תכנית הביופיסיקה הינה ייחודית בנוף האקדמי בישראל. התוכנית שאושרה ע"י המועצה להשכלה גבוהה ללימודי תואר ראשון, שני ושלישי, נועדה להכשיר את בוגריה למקצוע בין תחומי, שחשיבותו הולכת וגוברת במחקר אקדמי, יישומי ותעשייתי בתחומים רבים.

בשנים האחרונות גוברת ההכרה בחשיבות השילוב של תחומי מדעי הטבע השונים. הביופיסיקה, נולדה כתגובה להתמחות-היתר הצרה שאפיינה את המחקר המדעי במאה העשרים והיא משלבת ידע מתחומי המדעים המדויקים, כמו פיסיקה, כימיה ומתמטיקה, עם מדעי החיים כמו ביולוגיה ורפואה. לימודי ביופיסיקה מציעים לכן בסיס לימודים רחב המאפשר פניה לכיוונים מגוונים. בביופיסיקה לומדים שלוש "שפות" ודרכי חשיבה: של פיסיקה, כימיה וביולוגיה. הביופיסיקה הוכחה כתחום יישומי מאד, בזכות פתרונות מקוריים הנובעים מחשיבה בינתחומית. אכן, בשנים האחרות מתהדק הקשר בין שלושת תחומי המדע ופיסיקאים וכימאים עוברים לחקר הביולוגיה וכן בכוון ההפוך.

תכנית הביופיסיקה היא תכנית מרחיבה ולא מצמצמת. היא מרחיבה את הפרספקטיבה של המדענים לעתיד ואת מגוון האפשרויות להתמחות מקצועית בהמשך, ללא ויתור על עומק המידע. לכאורה פרדוקס, איך אפשר בלי הכפלת משך הלימודים גם להרחיב וגם למנוע ויתור על עומק? הפתרון הוא בכך שהתכנית כוללת את הקורסים המרכזיים בכל תחום, ומוותרת על קורסים נלווים בתחומים מצומצמים, אולם כל קורס ניתן ברמה הגבוהה ביותר הניתנת באוניברסיטה כולה. כתוצאה מתכנון זה של מערך הקורסים התכנית היא אכן אתגרית ומושכת סטודנטים מוכשרים ובעלי מוטיבציה גבוהה שמצליחים להתמודד עם אתגר העומק בשלשה תחומים דיסציפלינריים במקביל.

התכנית מציעה לבוגריה מגוון רחב של תחומי המשך שייפתחו בפניהם בסיום התואר הראשון. התכנית מהווה הכשרה יסודית למדענים הרוצים להתמחות בהמשך בכל אחד מתחומי מדעי הטבע, ובעיקר בכל תחומי מדעי החיים, הכימיה והפיסיקה. הידע הנרכש בתכנית חיוני במיוחד למי שמתעתד לעסוק במחקר ובתעשיה בתחום הביולוגיה המולקולרית, הביולוגיה המבנית, מדעי המוח, פיסיקה רפואית, הנדסה ביו-רפואית, מדעי הסביבה, אקולוגיה, ותחומים רבים הקשורים בביוטכנולוגיה העתידית. לאחר ניסיון של 20 שנה אנו יודעים שבוגרי התכנית נקלטים בזרועות פתוחות בכל כווני התעסוקה הפתוחים בפני בוגרי מדעי החיים, הכימיה וחלק מן הפיסיקה.

לימודים במסגרת תכנית זו הם אתגר לתלמידים מצטיינים. אנו שמחים לקבל את הסטודנטים המצטיינים והשאפתניים ביותר.

ברוכים הבאים לאתר התוכנית לביופיסיקה,

פרופסור אלישע האס